Tinto Sol

De naam Tinto Sol verwijst naar niet alleen naar de rode gloed van de zon, maar ook naar de kleur van de rode wijn – de vino tinto – uit het warmbloedige Spanje.

Tinto Sol is een gezelschap dat op geheel eigen wijze in een bijzondere bezetting muziek maakt vanuit de flamenco- en Latijns-Amerikaanse traditie. Stem en gitaar, van oudsher dè flamenco-instrumenten, krijgen in Tinto Sol gezelschap van de piano, die in een vrije rol de muziek van subtiele klankkleuren voorziet. Deze bezetting maakt het mogelijk om een breed scala aan stemmingen op te roepen: van intiem, zacht en transparant tot stevig, ritmisch en passievol. Tinto Sol speelt eigen composities en bewerkingen van traditionals uit de flamenco en de Latijns-Amerikaanse muziekwereld. Tinto Sol werd opgericht in de zomer van 2004.

Tinto Sol geeft intieme concerten in bijvoorbeeld kerkjes in de provincie. In de zomer van 2004 en 2011 werd een korte tournee door Zwitserland gemaakt (Leukerbad en St. Luc).

De muzikanten van Tinto Sol hebben allen een rijke podiumervaring. Zij speelden in diverse bezettingen o.a. in de Heineken Music Hall en Het Bimhuis te Amsterdam, op het Noorderzonfestival in Groningen en bij The Dutch Open Polo in Lage Vuursche. Voor Hilversum 4 en Radio Noord verzorgden zij radio-optredens. In het buitenland werd naast Frankrijk en Zwitserland tevens gespeeld in Duitsland (Leer en Hamburg).

In 2013 verscheen de eerste CD van Tinto Sol.

Drie-koppige band Tsigani
Pascalito flamenco gitaarles

Tinto Sol bestaat uit:

  • Marita Rust – zang / percussie
  • Pascal Binneweg – gitaar
  • Erik Huele – piano

Marita Rust werd als kind al aangetrokken door de flamenco. In 1992 studeerde ze af aan de Groninger kunstacademie Minerva met schilderijen waarin de flamenco centraal stond. Een reisbeurs voerde haar in 1993 naar Andalusië, waar zij verder op zoek kon gaan naar de wortels van de flamencocultuur.

Naast de beeldende verwerking van de flamenco volgde de muzikale. Als onderdeel hiervan volgde ze danslessen bij o.a. Charo de Luna, La Rubia en Slaya Kalka. Op muziekgebied is Marita opgeleid door de Utrechtse zangpedagoge Gabriëlle Boré. Marita was jarenlang de frontvrouw van het Spaanstalige gezelschap Dedos Cantando. Daarmee maakte zij de cd’s Dedos Cantando en Rosas.

Zie ook: www.marikesj.nl

Erik Huele heeft piano, improvisatie en compositie gestudeerd aan de conservatoria in Utrecht en Amsterdam. Hij kreeg les van o.a. Bert van den Brink en Jasper van ’t Hof. In zijn lange carrière speelde Erik met grootheden als de Amerikaanse trompettist Roy Campbell en flamencogitarist Nono Garcia. Daarnaast heeft hij solo pianoconcerten gegeven in o.a. Frankrijk en Zwitserland. In 1986 ontving hij de Henri de Wolf-jazzprijs. Erik heeft twee cd’s met eigen composities geproduceerd: Talking Trees, solo piano (uit de pers: tip voor liefhebbers van elegant en mystiek pianospel), en Friday the Fourteenth o.a. met de Indiase tablaspeler Sandip Bhattacharya.

Zie ook: www.taomusicandtrees.com